Întrebări frecvente
Ai nevoie de mai multe informatii?
Noi le-am pus pe toate într-un singur loc.
Informații de bază despre Emergana
Emergana, denumită uneori „pilula de a doua zi”, este o pilulă contraceptivă de urgență, care trebuie administrată în primele 72 de ore de la actul sexual neprotejat.
Emergana este o metodă de rezervă pentru prevenirea sarcinii și nu trebuie folosită ca metodă contraceptivă obișnuită. Se utilizează conform prospectului.
Emergana poate reduce semnificativ șansele de a rămâne însărcinată, atunci când este utilizată conform instrucțiunilor.
Metodele contraceptive primare sunt menite să fie folosite înainte de un contact sexual neprotejat pentru a preveni o sarcină. Aceste metode pot varia de la prezervative la pilule contraceptive sau DIU*, de exemplu, steriletul.
*DIU-dispozitiv intrauterin.
Contracepția de urgență Emergana este o formă de contracepție care este destinată a fi folosită în cazul în care metoda primară a eșuat (cum ar fi un prezervativ care s-a rupt sau ați uitat să luați pastilele contraceptive).
Emergana este folosită pentru a ajuta la prevenirea sarcinii după sex și trebuie luat în termen de 72 de ore după contactul sexual neprotejat sau în cazul în care contracepția primară a eșuat. Cu cât îl utilizezi mai repede, cu atât va funcționa mai bine. Trebuie utilizată doar în cazuri de urgență și nu ca o metodă contraceptivă obișnuită.
Nu este recomandat să fie folosit ca o formă regulată de contracepție, deoarece nu este la fel de eficient.
Datele cu privire la efectul greutăţii corporale mari/IMC mari asupra eficacităţii contraceptive sunt limitate şi neconcludente. În cadrul a trei studii defăşurate de OMS, nu a fost observată o tendinţă de reducere a eficacităţii odată cu creşterea greutăţii corporale/IMC (Tabelul 2), în timp ce în cadrul celorlalte două studii (Creinin et al., 2006 şi Glasier et al., 2010) a fost observată o scădere a eficacităţii contraceptive odată cu creşterea greutăţii corporale sau a IMC (Tabelul 3).
Ambele meta‑analize au exclus administrarea la un interval mai mare de 72 ore de la contactul sexual neprotejat (adică utilizarea levonorgestrelului în afara informaţiilor de prescriere autorizate) şi femeile care au avut ulterior contacte sexuale neprotejate.
*IMC – indice de masă corporală
Emergana ajută la prevenirea sarcinii prin întârzierea temporară a ovulației. Adică, acționează prin oprirea eliberării unui ovul din ovar, astfel încât nu există un ovul care să întâlnească spermatozoizii. Fără ovul, fără fertilizare, deci fără sarcină.
Emergana nu va avea impact asupra capacității tale de a rămâne însărcinată în viitor.
Emergana nu este o pilulă de avort și nu va fi eficientă dacă o femeie este deja însărcinată. Emergana nu va dăuna unei sarcini existente.
Da! Emergana nu influențează eficacitatea niciunei metode contraceptive obișnuite, așa că puteți continua imediat contracepția obișnuită – sau poți începe una, dacă nu folosești o metodă obișnuită.
Administrarea Emergana
Atunci când:
- nu ai utilizat nicio formă de contracepție sau ai întreținut un raport sexual neprotejat
- a existat o problemă cu metoda obișnuită de contracepție (de exemplu, prezervativul s-a rupt sau a alunecat)
- ai omis contraceptivul oral obișnuit
Trebuie să utilizezi Emergana până la 72 de ore (3 zile) după contactul sexual neprotejat. Cu cât este administrată mai repede, cu atât acționează mai bine.
Emergana este o pastilă pe care o introduci în cavitatea bucală și o înghiți, de preferință cu apă. Poți utiliza Emergana cu sau fără alimente. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre administrarea Emergana este că aceasta trebuie administrată în maximum 72 de ore (3 zile) după un raport sexual neprotejat, pentru a ajuta la prevenirea sarcinii înainte ca aceasta să înceapă. Cu cât o utilizezi mai repede, cu atât acționează mai bine.
Da, poți utiliza Emergana atunci când alăptezi. În general, nu s-au constatat efecte nocive ale pilulelor numai cu levonorgestrel, precum Emergana, asupra performanței alăptării sau asupra sănătății, creșterii sau dezvoltării sugarului. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri aleatorii de scădere a producției de lapte la mame.
Contracepția de urgență Emergana nu trebuie utilizată ca metodă regulată de contracepție. Dacă ai utilizat deja Emergana, aceasta poate fi utilizata din nou în siguranță după un alt contact sexual neprotejat sau după un eșec al metodei contraceptive. Acesta nu va afecta fertilitatea femeii pe viitor.
Emergana nu oferă protecție pe termen lung împotriva unei sarcini viitoare.
Tratamentul cu Emergana după un al doilea contact sexual poate fi ineficace în ceea ce priveşte prevenirea sarcinii. Trebuie exclusă prezenţa sarcinii dacă apariţia sângerării menstruale a întârziat mai mult de 5 zile sau dacă apare o sângerare anormală la data estimată a sângerării menstruale sau dacă, din orice motiv, este suspectată existenţa sarcinii.
Emergana nu se recomandă în următoarele situații:
- Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi in prospect
- La pacientele cu risc de sarcină ectopică (antecedente de salpingită sau sarcină ectopică), nu se recomandă administrarea Emergana
- Disfuncţie hepatică severă
- Sindroamele de malabsorbţie severă, cum este boala Crohn, pot diminua eficacitatea Emergana
- În locul unui contraceptiv obișnuit
- Dacă sunteți bărbat
- Femei aflate în postmenopauză.
- Utilizarea înainte de prima menstruație la fete
- Nu se recomandă administrarea repetată în cadrul unul ciclu menstrual, din cauza posibilității de apariție a tulburărilor menstruale
- Dacă ești deja însărcinată
Metabolizarea levonorgestrelului este potenţată de către utilizarea concomitentă a medicamentelor cu efect inductor asupra enzimelor hepatice, în principal inductorii izoenzimelor CYP3A4. S-a demonstrat că administrarea concomitentă de efavirenz cauzează reducerea concentrațiilor plasmatice de levonorgestrel (ASC) cu aproximativ 50%.
Medicamentele despre care se crede că au capacitatea similară de a reduce concentraţiile plasmatice de levonorgestrel includ barbituricele (inclusiv primidona), fenitoina, carbamazepina, medicamentele din plante care conţin Hypericum perforatum (sunătoare), rifampicina, ritonavirul, rifabutina şi griseofulvina. Pentru femeile care au utilizat medicamente cu efect inductor asupra enzimelor hepatice în ultimele 4 săptămâni și au nevoie de contracepție de urgență trebuie luată în considerare utilizarea unei metode contraceptive de urgență non-hormonale (adică DIU cu Cupru). Administrarea unei doze duble de levonorgestrel (adică 3000 micrograme în interval de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat) este o opțiune la femeile care nu pot sau nu doresc să utilizeze DIU cu Cupru, deși nu au fost efectuate studii privind în mod special această administrare concomitentă (utilizarea unei doze duble de levonorgestrel în timpul administrării concomitente a unui medicament cu efect inductor asupra enzimelor hepatice).
Medicamentele care conţin levonorgestrel pot creşte riscul de toxicitate a ciclosporinei, din cauza posibilei inhibări a metabolizării ciclosporinei.
Informații de bază despre Emergana
Emergana este un contraceptiv de urgenţă, care poate fi utilizat în termen de 72 ore (3 zile) după un contact sexual neprotejat sau de la eşuarea metodei contraceptive utilizate de tine.
Este vorba despre următoarele cazuri:
- Nu a fost utilizată nicio metodă contraceptivă în timpul contactului sexual.
- Măsura contraceptivă a fost utilizată incorect, de exemplu dacă un prezervativ a fost rupt, a alunecat sau a fost utilizat într-un mod greşit, dacă pesarul intravaginal sau diafragma şi au schimbat poziţia, au fost deteriorate, sparte sau îndepărtate înainte de vreme, în cazul eşecului unui coitus interruptus (de exemplu sperma a fost ejaculată în vagin sau pe organele genitale externe).
Emergana conţine o substanţă activă sintetică de tip hormonal, denumită levonorgestrel.
Previne aproximativ 84% din sarcinile posibile, dacă se administrează în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mult mai eficace cu cât este luat mai repede după contactul sexual neprotejat. Este mai bine să îl administrezi în decurs de 12 ore decât să amâni până în a treia zi.
Se consideră că Emergana acţionează prin:
- împiedicarea ovarelor să elibereze un ovul;
- împiedicarea fertilizării cu spermă a ovulului deja eliberat.
Emergana te poate împiedica să rămâi gravidă doar dacă este administrat în decurs de 72 de ore după un contact sexual neprotejat. Nu are efect dacă eşti deja gravidă. Dacă ai un alt contact sexual neprotejat după administrarea Emergana (de asemenea dacă acest lucru se întâmplă în cursul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou risc să rămâi gravidă.
Ia comprimatul cât mai curând posibil, de preferinţă în decurs de 12 ore şi nu mai târziu de 72 ore (3 zile) după ce ai avut contactul sexual vaginal neprotejat. Nu amâna administrarea comprimatului. Cu cât iei mai devreme comprimatul după contactul sexual neprotejat, cu atât acesta acționează mai bine. Comprimatul te ajută să nu rămâi gravidă, numai dacă l-ai luat în intervalul de 72 ore după contactul sexual neprotejat.
Ia întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în prospect sau aşa cum ți-a spus medicul tău sau farmacistul. Discută cu medicul sau cu farmacistul dacă nu ești sigură.
- Emergana poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual, presupunând că nu ești deja gravidă sau crezi că ai putea fi gravidă. Nu mesteca comprimatul, ci înghite-l întreg, cu apă.
- Dacă utilizezi unul dintre medicamentele care pot împiedica acțiunea Emergana (vezi în prospect secțiunea „Emergana împreună cu alte medicamente”) sau dacă ai utilizat în ultimele 4 săptămâni unul dintre aceste medicamente, este posibil ca acțiunea Emergana să fie mai puțin eficace în cazul tău. Este posibil ca medicul tău să îți prescrie un alt tip de contracepție de urgență (non-hormonală), adică un dispozitiv intrauterin cu Cupru (DIU-Cu). Dacă aceasta nu este o opțiune în cazul tău sau dacă nu te poți prezenta la medic imediat, poți lua o doză dublă de Emergana (adică 2 comprimate administrate odată).
- Dacă utilizezi deja o metodă de contracepţie cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv, poți continua să iei contraceptivul la orele obişnuite.
Dacă, după ce ai luat Emergana, a avut loc un alt contact sexual neprotejat (de asemenea, dacă acest lucru se întâmplă în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou risc de sarcină.
Te sfătuim să discuţi cu un profesionist din domeniul sănătăţii dacă ești îngrijorată cu privire la orice probleme legate de administrarea contracepţiei de urgenţă.
Trebuie să administrezi Emergana doar în cazuri de urgenţă şi nu ca o metodă contraceptivă obişnuită. Dacă utilizezi Emergana mai mult decât odată în timpul unui ciclu menstrual, este mai puţin sigur şi mai probabil să perturbe ciclul tău menstrual.
Emergana nu acţionează la fel de eficace ca metodele obişnuite de contracepţie. Medicul, asistenta medicală sau cabinetul de planificare familială îţi pot spune despre metodele de contracepţie pe termen lung care sunt mai eficace în prevenirea sarcinii.
Dacă îți este rău (ai vărsături) în primele trei ore după administrarea comprimatului, trebuie să iei imediat alt comprimat.
Deşi nu există raportări despre reacţii adverse grave care să provină din administrarea mai multor comprimate odată, este posibil să ai greaţă, chiar să ai stare de rău (să ai vărsături) sau să ai sângerări vaginale. Trebuie să te adresezi farmacistului, medicului tău, asistentei medicale sau cabinetului de planificare familială pentru sfaturi, în special dacă ai avut vărsături, deoarece este posibil ca medicamentul să nu fi acţionat adecvat.
Dacă ai orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adrează-te medicului tău sau farmacistului.
Dacă nu ai folosit prezervativul (sau dacă acesta a fost rupt sau a alunecat) în timpul contactului sexual, este posibil să fi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV.
Acest medicament nu te va proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală; numai prezervativul o poate face. Dacă ești îngrijorată din această privinţă, adresează-te medicului tău, asistentei medicale, cabinetului de planificare familială sau farmacistului pentru recomandări.
Dacă ești gravidă sau alăptezi, crezi că ai putea fi gravidă sau intenţionezi să rămâi gravidă, adresează-te medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Conform prospectului, nu trebuie să iei acest medicament dacă ești deja gravidă.
Dacă rămâi gravidă chiar şi după ce ai luat acest medicament, este foarte important să te adresezi medicului tău. Nu există dovezi că Emergana va dăuna copilului care se dezvoltă în uterul/pântecul tău, dacă utilizezi Emergana aşa cum este prescris.
Cu toate acestea, medicul tău poate dori să verifice dacă sarcina este extrauterină (atunci când copilul se dezvoltă undeva în afara uterului).
Acest lucru este deosebit de important dacă apare o durere abdominală severă după ce ai luat Emergana sau dacă ai avut anterior o sarcină extrauterină, o intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau boală inflamatorie pelvină.
Substanţa activă din acest medicament este excretată în laptele matern. Prin urmare, este recomandat să administrezi comprimatul imediat după ce alăptezi şi să eviți apoi alăptarea pentru cel puţin 8 ore de la administrarea levonorgestrelului, apoi să te mulgi cu o pompă pentru sân timp de 8 ore după ce ai luat comprimatul. În acest fel, iei comprimatul cu mult înainte de următoarea alăptare şi reduci cantitatea de substanţă activă pe care copilul tău poate să o preia din laptele matern.
Emergana creşte posibilitatea dereglărilor de ciclu menstrual care pot determina, uneori, apariţia ovulaţiei mai devreme sau mai târziu ducând la modificarea perioadei fertile. Cu toate că nu există date pe termen lung cu privire la fertilitate, după tratamentul cu Emergana este aşteptată o revenire rapidă a fertilităţii şi, prin urmare, contracepţia cu administrare regulată trebuie continuată sau iniţiată cât mai curând posibil după administrarea de Emergana.
După utilizarea Emergana, ciclul tău este, de obicei, normal şi va începe în ziua obişnuită; cu toate acestea, uneori, va începe cu câteva zile mai târziu sau mai devreme. Dacă ciclul tău întârzie cu mai mult de 5 zile faţă de data prevăzută, apare o sângerare „anormală” la data respectivă sau dacă crezi că ai putea fi gravidă, trebuie să faci un test de sarcină pentru a vedea dacă ești gravidă.
Este puţin probabil ca Emergana să îți afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, dacă te simţi obosită sau ameţită nu conduce vehicule şi nu folosi utilaje.
Achiziționarea Emergana
Nu. Emergana poate fi achiziționată din farmaciile fizice sau din cele online – nu este nevoie de rețetă sau de acte de identitate. De asemenea, nu există nicio cerință de vârstă – oricine o poate cumpăra.
Emergana are un termen de valabilitate de trei ani. Pentru a afla luna și anul exact în care cutia Emergana achiziționată de tine urmează să expire, poți consulta informațiile tipărite pe partea laterală a cutiei produsului achiziționat.
Emergana poate fi achiziționată în fiecare județ din țară – nu este nevoie de rețetă. De asemenea, nu există nicio cerință de vârstă. Emergana poate fi găsită atât în farmaciile fizice, cât și online.